Wiosna 2019 – Szkolenia dla pszczelarzy
W tym roku szkolenia, trochę inaczej niż w ubiegłych latach, oprócz wykładów teoretycznych objęły również zajęcia praktyczne w gospodarstwie pasiecznym.
I tak najpierw wysłuchaliśmy w sali ŚODR na ul. Kard. Wyszyńskiego w dniu 30 marca 2019 r. dwóch wykładowców:
a) prof. Małgorzaty Dżugan – „Botaniczne i geograficzne uwarunkowania jakości miodu”, oraz „Aktywność biologiczna miodu w ocenie laboratoryjnej”.
b) Piotra Krawczyka – „Prawny i marketingowy wymiar działalności pasiecznej”.
Następnie odbyły się zajecia praktyczne w gospodarstwie Jerzego Lary, w sumie pięć gup 20 osobowych.
Na koniec tego cyklu 13 kwietnia 2019 r. w restauracji Niezapominajka w Garnku, dr Paweł Migdał wygłosił 2 wykłady:
”Gospodarka Pasieczna”, i „Polskie i europejskie doswiadczenia gospodarki pasiecznej”.
Pomimo nowej formuły szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem i były bardzo dobrze oceniane przez uczestników.
Mobilizacja członków Zarzadu RZP sprawiła, że szkolenia zakończyły się sukcesem.